top of page
 • Adriano dos Santos

Plantaardig eten zonder vegetariër te zijn


Veel mensen willen gezonder eten. Daarom kiezen zij ervoor om meer plantaardig te eten. Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten neemt toe. Minder vlees eten is goed voor het dierenwelzijn en het milieu. Ook voor je gezondheid is het beter om minder vlees en meer granen, peulvruchten, groente, fruit en vleesvervangers te nemen.


Op dit moment bestaat er geen exacte definitie van plantaardig eten. Toch associëren veel mensen deze manier van eten met een vegetarische levensstijl, wat niet het geval is. Het begrip "vegetarisch" is heel breed en omvat een verscheidenheid aan voedingspatronen. Een aantal hiervan bevat variabele hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong. (zie de categorieën hieronder).


In eerdere studies die de voordelen van plantaardige voedingspatronen bestudeerden, bestond de neiging om deze manier van eten te definiëren op basis van de relatieve afwezigheid van vlees (van het volledig vermijden van voedsel van dierlijke oorsprong tot mensen die dagelijks vlees eten).


Volgens de huidige opvattingen zijn de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten echter niet alleen toe te schrijven aan het ontbreken van voedsel van dierlijke oorsprong in de voeding, maar ook aan de grotere hoeveelheid plantaardige voedingsmiddelen.


Een goede manier om dit te meten is door gebruik te maken van voedingspatroon analyse. Studies die deze analysemethode hanteren tonen aan dat plantaardige voedingspatronen die gecombineerd worden met kleine hoeveelheden dierlijke producten nog altijd voedings -en gezondheidsvoordelen bieden. (1,2)

Meer plantaardige voeding eten kan op verschillende manieren. Nogmaals : Plantaardig eten sluit niet automatisch alle dierlijke producten uit. Maar het legt de nadruk op plantaardige voedingsmiddelen in plaats van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Dit advies is in overeenstemming met de aanbevelingen van het World Cancer Research Fund (WCRF), die aangeven dat tweederde van een maaltijd zou moeten bestaan uit plantaardige en een derde uit dierlijke voedingsproducten. (3)

Categorieën:

 • Veganisten: Vermijden alle soorten voedsel van dierlijke oorsprong

 • Lacto-vegetariërs: Vermijden vlees, vis en eieren maar gebruiken wel zuivel producten

 • Lacto-ovo-vegetariërs : Vermijden vlees en vis maar gebruiken wel eieren en zuivel producten

 • Pesco-vegetariërs: Vermijden vlees maar eten vis, zuivel en eieren

 • Semi-vegetariërs: Eten kleine porties van dierlijke producten

 • Flexitariërs : eten minimaal 1 maal in de week geen vlees

 • Plant-basers (Plantaardig): Eten voor tenminste 2/3 plantaardige producten. Minder dan 1/3 is van dierlijke oorsprong

Referentie:

 1. ClarysP, Deliens T, Huybrechts l et al. Comparison of nutritional quality of the vegan, vegetarian, semi-vegetarian, pesco-vegetarian and omnivorous diet. Nutrients 2014;6.1318-32

 2. Orlich MJ. Vegetarian dietary patterns and mortality in advertist health study 2. JAMA internal Medicine 2013;1-8

 3. WCRF/AICR. Food, Nutrition and Physical activity and the prevention of cancer: a global perspective 2007. Washington, AICR.

1 view0 comments

Comments


bottom of page