top of page
 • Adriano dos Santos

Voel je je vaak vermoeid en loom?


Check hier hoe je darmen reageren op wat je eet.


De darm is een van de belangrijkste orgaan in het lichaam. Hij zorgt er namelijk voor dat we nuttige stoffen zoals vitaminen en mineralen uit ons voedsel halen. Als onze darm die stoffen er niet uit kunnen halen, kunnen we ons dus vermoeid en loom voelen. Steeds meer mensen hebben last van deze en andere darmklachten.

In dit artikel komen er drie dingen aanbod waar je darmen dus echt vrolijk van worden:


Water


Dat water gezond is, is voor de meeste mensen wel duidelijk. Toch zou ik het hier graag nog eens vermelden. Water zorgt er namelijk voor dat de vezels uit onze voeding makkelijk door het spijsverteringskanaal worden gevoerd (over die vezels later meer). Dit is vooral heel handig aangezien we met ons voedsel niet alleen goede stoffen binnen krijgen, maar ook slechte. En die moeten er dus weer uit. Door het water kunnen al die afvalstoffen dus weer netjes het lichaam verlaten en voorkom je verstopping.


Actieplan:

 1. Neem een fles water de hele dag mee en tell hoeveel fles per dag je drinkt. Minimum 2-3 liters per dag.

 2. Voeg munt, komkommer en citroen in je water om een lekkere smaak te geven.


Vezels


Die vezels dus. Zoals ik net al zei, zijn die heel belangrijk bij de spijsvertering. De vezels in producten zoals lijnzaad of chiazaad werken als een soort bezem voor je darmen. Ze zorgen er, net als water, voor dat er geen afvalstoffen achterblijven in je darmen, wat duidelijk niet de bedoeling is. Hier worden je darmen dus blij van!


Actieplan:

 1. Eet 100% volkorengranen. Volkorengranen zijn een gezonde en vezelrijke voedingsgroep waarmee je aan je dagelijkse hoeveelheid vezels kunt komen. Probeer 3-5 porties 100% volkorengranen per dag te eten.

 2. Wissel je bronnen van proteïnen af. Proteïnen zijn een belangrijke voedingsstof binnen je dieet. Naast dierlijke proteïnen (zoals kip, zuivel of rundvlees) zijn er allerlei proteïnerijke voedingsmiddelen die ook veel vezels bevatten, namelijk peulvruchten. Hiermee kom je aan je dagelijkse vezelbehoefte. Peulvruchten zijn groenten die veel vezels bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld linzen, bonen en erwten.

 3. Eet bij elke maaltijd fruit of groenten. Fruit en groenten zorgen er ook voor dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Probeer bij elke maaltijd en snack groenten of fruit te eten.

 4. Voeg diepvriesgroenten toe aan soep. Een snelle en gezonde manier om meer vezels te eten is door diepvriesgroenten toe te voegen aan soep die je maakt. Dit is een manier om een vullend gerecht te maken met weinig calorieën, en het is nog gezond ook.

Gefermenteerde voeding


Dit lijkt misschien wat vreemd, maar gefermenteerde voeding is juist heel goed voor je darmen.`Deze voeding zit namelijk boordevol bacteriën die heel goed zijn voor je. De bacteriën kun je zo dus mooi aanvullen of op peil houden!

Geef je darmen dus wat ze nodig hebben, en je zult merken dat je klachten veel minder worden, of dat je er zelfs vanaf komt!

Actieplan:


Probeer een van deze ingrediënten elke dag te eten:

 1. Volle (liefst rauwmelkse) yoghurt of zelfgemaakte kokosyoghurt

 2. Waterkefir

 3. Melkkefir

 4. Kombucha

 5. Rauwmelkse kazen

 6. Augurken

 7. Zuurkool

 8. Kimchi

 9. Pure chocolade

 10. Salami

 11. Wijn

 12. Bier

 13. Azijn

 14. Miso

 15. Tempeh

Interessant artikel?

Een reactie onderaan het artikel stel ik heel erg op prijs. Ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Ook het delen van dit bericht via de social media buttons wordt heel erg gewaardeerd!

1 view0 comments

Comments


bottom of page