top of page
  • Adriano dos Santos

Hoge LDL cholesterol door te veel fructose


Begrijp waarom de LDL cholesterol kan verhoogd worden door te veel fructose


We eten 365 dagen per jaar suiker, in totaal al zo’n 50 kilo per persoon per jaar. Veel mensen geloven dat niet en denken ‘dat geldt echt niet voor mij’. Wat ze zich niet realiseren, is dat circa 80% van deze hoeveelheid onzichtbaar ‘verpakt’ is in voedingsmiddelen, waarin we suiker totaal niet verwachten: in brood, soep, dressings, sauzen enzovoort. Suikers kunnen onder wel 50 verschillende namen op het etiket staan. Iedereen weet inmiddels wel dat geraffineerde suikers niet echt gezond zijn, maar het wordt ons wel erg lastig gemaakt met al die ‘verpakte’ zoetigheden.


Maar er zijn niet veel mensen die weten dat te veel fructose vanuit geconcentreerd sappen, syrup en zelfs natuurlijke sappen (zonder de vezels) kan ook een negatieve impact in onze cholesterol en gezondheid.


Maar wat is er nu precies zo ongezond aan?


De impact in onze cholesterol


Fructose moet door de lever worden afgebroken tot glucose. In dit geval wordt niet onze alvleesklier, maar onze lever zwaar belast. Fructose kan niet, zoals suiker, in reserve worden opgeslagen.


"Daarom heeft onze lever geen andere mogelijkheid dan het teveel in vet om te zetten“

Het gevolg van veel fructose is dat onze triglyceride-en cholesterolgehaltes er hoger door worden, dat onze bloedsuikerspiegel lange tijd te hoog blijft en dat er (zelfs al op jonge leeftijd) vervetting van de lever kan plaatsvinden. In het gros van de zoete producten in de supermarkt wordt tegenwoordig glucose/fructose gebruikt. Ook zeer veel voedingsmiddelen voor diabetici zijn met fructose gezoet. Lees dus de etiketten en vermijd deze producten zo veel mogelijk.


Is er een oplossing?


Wie het boek ‘Zout, suiker, vet’ van Michael Moss heeft gelezen, zal begrijpen dat deze verborgen suikers alleen uit te bannen zijn als elke producent eraan meedoet. Zodra een producent iets minder vet, suiker of zout aan zijn product toevoegt, zal zijn concurrent een groter marktaandeel behalen. De consument houdt immers van de smaak van zoet. Dus via de supermarkten is er op korte termijn niet echt een oplossing te verwachten.


Toch zijn er gelukkig nog volop mogelijkheden om de overvloed aan suikers te mijden. Laat de suikers die het slechtst zijn voor je gezondheid gewoon in de supermarkt (of helaas ook de natuurwinkel) of eet ze bij hoge uitzondering. Maar er is volop hoop:

  • Ga zelf je eten bereiden en word weer ‘baas in eigen pan & buik’. Zo kun je vermijden dat je ongewild suikers eet die je niet wilt. Ook voorkom je zo de combinatie van suikers, foute vetten, te veel verzadigd vet, glutamaten, onnodige E-nummers, zoals die in veel industriële producten verwerkt worden.

  • Als je zelf weer gaat koken, bakken en braden, kun je kiezen voor ingrediënten die juist een toegevoegde waarde voor je gezondheid hebben. Je kunt zelf de heerlijkste taarten, koeken en muffins bakken en daarbij de zoetkracht van fruit gebruiken.

  • ​Koop een leesbril (tenzij je ogen zo goed zijn dat ze die hele kleine lettertjes kunnen lezen) en laat in elk geval alles in de schappen liggen wat eindigt op ‘ose’, zoals glucose, fructose, lactose en maltose.

  • Houd rekening met de glycemische lading van voedingsmiddelen. Zo zie je ook in één oogopslag dat niet alleen suikers, maar ook snelle koolhydraten de bloedsuikerspiegel flink kunnen ontregelen. We zouden dus eigenlijk het gebruik van snelle koolhydraten als tarwe, aardappel en mais bij onze suikerconsumptie moeten optellen. De reacties van ons lichaam op snelle suikers zijn hetzelfde als de reactie op glucose. Onze bloedsuikerhomeostase is het meest gebaat bij voedingsmiddelen met een glycemische lading van 10 of minder.

1 view0 comments
bottom of page