top of page
  • Adriano dos Santos

De Ongezouten Waarheid

Heb jij last van hoge bloed druk? Gewicht aankomen? Regelmatige Hoofdpijn? Dan is dit artikel voor jou.

Dat is de titel van een interessant stuk van de Gids in gezondheid 2017 van ONVZ. Ik vond dit artikel heel interessant maar toch mis ik een paar onontbeerlijke punten en dat is wat wij kunnen doen aan gerefineerde zoutconsumptie en welke soorten van zout wij moeten gebruiken.


Negatieve impact van hoge zoutconsumptie


Dit artikel gaat over de consumptie en de negatieve impact van zout op onze gezondheid. Bovendien gaat het over de statistieken van de zout consumptie in Nederland en de correlatie met hartziektes, gezondheidsproblemen tot hartinfarcten. Het is bewezen dat we heel wat beroertes en hart infarcten kunnen voorkomen als we onze zoutconsumptie matigen.


"Idealiter zou de mens maximaal 6 gram per dag binnenkrijgen. 85% van Nederlanders consumeert 7.5 to 10gr per dag."


Ten wijten aan de slechte invloed van de voedingindrustrie die veel zout als goedkope smaakversterkers gebruiken en dat combineert met onze moderne en hectische levensstijl maakt het moelijk voor mensen om zoutconsumptie af te nemen.

Het is ongezond om te veel zout te eten. Dit kan leiden tot verhoogde boeddruk, geeft een grotere kans op hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en bot-ontkalking.


Waar vind je zout?


Zout is overal in bewertke producten zoals brood, vleesproducten, kaas, klant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Maar ook in zoet voedsel als roomijs, koekjes en gebak.


Er zijn veel betere, gezondere bronnen van jodium. Zoals zeewier, witvis, aardbeien, venkel, broccoli, spinazie, kokosolie en Hymalayazout.


Je hebt zout en zout


Er zijn veel verschillende soorten zout te verkrijgen. Het meest gebruikt is keukenzout dat bestaat uit natriumchloride. Natrium heb je nodig, maar is al snel ongezond. Juist natrium is de boosdoener voor de hoge bloeddruk. Keltisch zeezout en het roze himalayazout bevatten van nature ook andere mineralen die je lichaam hard nodig heeft, zoals magnesium, kalium, ijzer en jodium.


Hoe dieper roze Himalayazout van kleur is, hoe meer mineralen het bevat. Himalayazout wordt gewonnen in mijnen in Pakistan.


De naam komt van het woord Halliet wat voor steenzout staat. Keltisch zeezout is een puur natuurlijk zeezout waar geen extra mineralen aan worden toegevoegd omdat het van zichzelf al een ideale samenstelling van mineralen en spoorelementen die overeenkomt met dat van ons bloed en tranen heeft. Keltisch zeezout bevat bovendien het minste natrium van alle zouten.


Zeezouten kunnen echter ook zware metalen bevatten door vervuiling van de zee, zorg daarom dat als je Keltisch zeezout wilt gebruiken dat het afkomstig is uit de Guérande streek in Bretagne, dit is de beste kwaliteit.


Zout is essentieel


Het belangrijkste bestand deel van zout is natrium. In ons lichaam bevindt kalium zich hoofdzakelijk in de cellen, terwijl natrium in de vloeistof tussen de cellen voorkomt. Gezond weefsel bevat ongeveer 250 mg kalium per 100 gram weefsel. Toch is zout niet alleen maar slecht voor ons lichaam. Ons lichaam heeft zout nodig om de vochtbalans op peil te houden. Daarnaast zorgt het voor het goed functioneren van onze spieren en hersenen.


Zoutmeter.com


Om Nederlanders bewust te maken van hun zoutconsumptie en hen te helpen om minder zout te eten, is de Nierstichting dit jaar deze campagne begonnen:


“wie van zijn nieren houdt, eet minder zout”


De zoutmeter geeft tips om zout te vermideren en biedt een receptboekje met zoutarme gerechten.


Hier zit schokkend veel zout in! Maar wel ler je hieronder wat de alternatieven opties om jouw zout innaam te verlagen


Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor je bloeddruk, en daarmee voor je hart en bloedvaten. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8:


1. Kant-en-klaarmaaltijden zitten vaak boordevol zout. Of het nu om een kant-en-klaar pastagerecht gaat of om een kant-en-klare groenteschotel met vlees. Alternatief Vermijd deze maaltijden zo veel mogelijk en kies voor verse pasta en voor verse of diepvriesgroente. Maar let op: bewerkte groente, zoals spinazie à la crème en groente uit pot of blik, bevat weliswaar evenveel vitamines als verse groente, maar wel veel meer zout. Kies dus voor vers of diepvries. Fabrikanten doen overigens steeds vaker iets aan het hoge zoutgehalte van kant-en-klaarmaaltijden. Zeker niet iedere maaltijd is dus even rijk aan zout. Kijk altijd even op het etiket!


2. Pizza’s zijn beruchte zoutleveranciers. Neem nu een standaard pizza met kaas en tomaat die je in de winkel kunt kopen. In deze pizza alleen al zit ruim 6 gram zout! Pizza met kaas en tomaat is een uitschieter, maar ook andere pizza’s (met vlees of vis of groente bijvoorbeeld) zitten vol zout. Alternatief Maak je eigen pizza! Dit scheelt een hoop zout en is minstens even lekker.


3. Soepen uit zakjes, pakjes en blikken kunnen er wat van. Bouillons barsten van het zout (soms wel 7 gram per liter). Maar ook in andere soepen, zoals linzensoep, vermicellisoep, tomatencrèmesoep en uiensoep, zit veel zout. Alternatief Maak je soep zelf. Lekker en gezond met verse groenten. Voeg geen zoute soepmixen en bouillonblokjes toe! Bouillon kun je ook zelf maken van vlees en kruiden, zoals peterselie en peper.


4. Rookworst, Heerlijk bij een winterse stamppot, maar ook erg zout: de rookworst. In een stukje rookworst van 100 gram zit al bijna 3 gram zout. Alternatief Denk eens aan een rundervink of een stukje biefstuk bij je stamppot. Dit zijn relatief zoutarme soorten vlees.


5. Jus en sauzen Een zakje jus is een zoutbom. Dat geldt ook voor veel sauzen. Vooral in curry zit veel zout: wel 1,5 gram per lepel! Alternatief Jus van vlees bevat maar weinig zout. En wat sauzen betreft bevatten mayonaise en knoflooksaus weinig zout. Sauzen zelf maken, met bijvoorbeeld verse tomaten en knoflook, is ook een goede optie. Om je gerechten op een andere manier op smaak te brengen, kun je kiezen voor verse kruiden zoals bieslook, basilicum en oregano.


6. Snacks Een loempiaatje, een bamibal, een paar handjes borrelnoten… Heerlijk allemaal, maar ze staan wel gelijk aan enkele grammen zout. Alternatief Van pinda’s en (cashew)noten kun je ongezouten varianten kiezen. Pelpinda’s en walnoten bevatten ook minder zout.


7. Kaas is ook een erg zout product. In een plakje belegen kaas zit al een halve gram zout. Feta uit een pakje en rookkaas zijn ook erg zout. Alternatief Uiteraard zijn er ook minder zoute kaassoorten. Neem bijvoorbeeld komijnenkaas of verse geitenkaas.


8. Broodbeleg heb je in allerlei soorten en maten. Er zitten dan ook enkele zoute producten tussen, buiten de al genoemde kaassoorten. Rookvlees, salami en bacon bijvoorbeeld zijn zoute soorten hartig broodbeleg. Alternatief Kipfilet en kalkoenfilet zijn lekker en lang niet zo zout als ander hartig broodbeleg. Zoet beleg bevat weliswaar veel suiker, maar nauwelijks zout.


Brood en vis Er zijn nog veel meer zoute voedingsmiddelen. Sommige broodsoorten zijn zout, en ook sommige vissoorten. Denk aan makreel, bokking en zoute haring. Maar voor brood en vis geldt dat de gezondheidsvoordelen simpelweg te groot zijn om ze te vermijden, of om alternatieven aan te bieden.


Natrium of zout? Het is een beetje verwarrend, maar natrium en zout is niet hetzelfde. Natrium is de stof die uiteindelijk zorgt voor de hoge bloeddruk. En dat natrium zit in zout. Op het voedingsetiket staat de hoeveelheid natrium vermeld. Als je die vermenigvuldigt met 2,5, dan weet je precies hoeveel zout er in je product zit. Als er in 100 gram van een kant-en-klaarmaaltijd 1 gram natrium zit, dan zit er dus 2,5 gram zout in. Eet je vervolgens 300 gram van die maaltijd, dan krijg je 7,5 gram zout binnen.


Conclusie - De boodschap


Zout is gezond, zolang je het in kleine hoeveelheden binnen krijgt. De gemiddelde 9 gram zout is ongezond en 6 gram is echt het maximum voor dagelijkse inname. Dus beperk het zout dat je aan je eten toevoegt zo veel mogelijk want het kan ongemerkt leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

194 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page